Verlichting in huis, daar maak je sfeer mee.

7 oktober 2016

Het gebeurd vaak dat mensen te weinig aandacht besteden aan de verlichting in huis, men weet vaak ook niet hoe bepalend verlichting is, deze is heel belangrijk voor een goede sfeer. In deze blog leg ik je kort uit wat belangrijk is om te weten bij het maken van de keuze voor de juiste verlichting.

Om te beginnen kijken we naar de natuurlijke licht inval. Het hangt af van de ruimte en de grootte en hoeveelheid ramen die er zijn en waar het daglicht naar binnen komt. Als dit is geanalyseerd kan er gekeken worden naar de verlichting die het interieur nodig heeft. Er zijn veel verschillend soorten verlichting die ieder zijn eigen functie hebben.  Voorbeelden hiervan zijn: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gericht licht en decoratieve verlichting. Ik zal even kort uitleggen wat deze verschillende soorten verlichting als functie hebben.

Basisverlichting: dit is de algemene verlichting in huis. Het zijn de lampen die je als eerste aandoet als je een kamer binnenkomt. Denk hierbij aan hanglampen en plafond lampen.

Sfeerverlichting: dit is een aanvulling op de basisverlichting. Dit zijn de lampen die je  aan doet voor een gezellige sfeer in huis.

Functionele verlichting: dit is verlichting die je echt nodig hebt om bepaalde dingen goed te kunnen zien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bureaulamp.

Gericht licht: Gericht licht is verlichting die een object uitlicht of een bepaalde plek verlicht. Denk aan een spotje gericht op een schilderij of een mooi beeld.

Decoratieve verlichting: Bij decoratieve verlichting kun je denken aan kerstlampjes, lichtslingers en lichtsnoeren. Vaak hebben ze kleine peertjes en stralen ze gekleurd licht of geel licht uit. De naam zegt het al: de lampen zijn vooral ter decoratie.

Bedenk voor jezelf goed welke verlichting je precies nodig hebt en welke soort verlichting je in huis zou willen hebben.

Tip: Varieer in hoogtes en soorten verlichting om meer sfeer in huis te krijgen in de gezellige maar vaak donkere wintermaanden.

Vind je het lastig om het zelf te doen dan kan ik altijd een lichtplan voor jou maken waarin ik aangeef welke verlichting jou interieur zal versterken.