Puinruimen.. Waar begin je?!

1 september 2014

magic challenge 1

Ik ben zelf een meester in organiseren en opruimen. Ik functioneer gewoon niet als het rommelig is om me heen. Ik raak er van in de war. Wellicht een tikkeltje ADD!? Naast Styliste ben ik ook een opruimcoach, zo kan ik mensen op een andere manier ook helpen om ontspannen en comfortabel te wonen.

Opruimen is niet voor iedereen makkelijk. Er zijn veel redenen te noemen waarom mensen opruimen moeilijk vinden. Vaak hechten mensen aan spullen omdat ze er herinneringen aan hebben of omdat ze zich onzeker en leeg voelen zonder al die spullen.

Je kunt je ook heel ongelukkig voelen met al deze spullen. Je komt er in om, jouw huis loopt over. Je kunt je niet meer lekker bewegen in en om je huis. Alles staat vol en je hebt geen overzicht meer of erger nog je kunt zelfs geen visite meer ontvangen. Ruimte in je hoofd ontbreekt omdat je nergens een rustig plekje meer kunt vinden waar je kunt ontspannen.

In dat geval is er maar 1 oplossing; Opruimen!

Voor heel veel mensen is opruimen een flinke opgave. Wellicht kunnen onderstaande tips je een beetje op weg helpen.

1. Maak het klein

Maak een planning welke ruimte je wanneer gaat opruimen. Je kunt niet alles tegelijk doen en één ruimte per keer is goed genoeg.

2. Pak die zak!

Pak die zak en gooi alle afval weg. Afval zijn bijvoorbeeld papiertjes, verpakkingen, oude folders en kranten, aantekeningen, weggooidoekjes, zakdoekjes, doosjes, blaadjes van planten, speelgoed etc.

3. The big 4

Deze dozen krijgen de volgende tekst:

1. “Weg/kapot!” – Alles wat weg kan of stuk is gaat in deze doos.
2. “Bewaren!” – Alles wat je wilt bewaren en nog kunt gebruiken gaat in deze doos.
3. “Goed doel!” – Alles wat je niet meer wil bewaren, maar nog wel een ronde
meekan, gaat in  deze doos.
4. “Hoort hier niet!” – Alle spullen die in een andere ruimte horen doe je in deze doos.

Het gebruiken van deze dozen helpt je bij het snel sorteren en uiteindelijk opruimen.

4. Bedenk waarvoor de ruimte bedoeld is

Wat is de functie van de ruimte? Is het bijvoorbeeld een slaapkamer? Dan wil je daar toch uitrusten en niet klussen? Toch?!

5. Bepaal waar ieder ding thuishoort en zet het terug

Pak nu de spullen die niet op hun “normale” plek staan en zet ze terug.

6. Alle spullen krijgen een vaste plek

Alle spullen die je wilt bewaren krijgen een vaste en logische plek. Zorg wel voor voldoende opbergruimte.

7. Gelijk weggooien en wegbrengen

Gooi nu gelijk de spullen uit de doos “Weg/Kapot!” weg en breng de spullen die voor een goed doel of iemand anders bestemd zijn direct weg.

8. Doos met te bewaren spullen opruimen

Ruim alle spullen uit de doos “Te bewaren!” nu gelijk op de juiste plek op of zet ze op zijn minst neer in de ruimte waar ze thuishoren.

En nu? Genieten!

Nu komt het leuke gedeelte van het opruimen… Genieten! Geniet van de ruimte en de rust. Waardeer jezelf voor wat je allemaal gedaan hebt. Je hebt het heel goed gedaan! Neem een lekker kopje koffie en wees trots!

Succes met mijn tips!
En veel plezier straks in jouw mooie en opgeruimde huis!

Kom je met deze tips de rommel ook niet te boven bel mij dan voor hulp bij het opruimen. Ik kan samen met jou een planning maken en je tips geven of we volgen samen een uitgebreid stappenplan om te komen tot een opgeruimd huis/kantoor en zorgen we er voor dat jij daarna ook de rommel de baas blijft.